5 grunner til at videoene dine trenger underteksting

av mai 16, 2023

Er du en av dem som irriterer deg over underteksten hvis den ikke er plassert til riktig tid eller hvis du ser en grammatisk feil? De fleste har sikkert opplevd hvordan dårlige undertekster kan ødelegge filmopplevelsen. Har du tenkt på hvorfor underteksting er viktig? Det vises bare noen få sekunder på skjermen, men kan ha stor betydning.

Her er fem grunner til at videoene dine trenger underteksting:

1. Klarhet er avgjørende

Gode undertekster er «usynlige». Med andre ord legger man ikke merke til hvordan videoen er tekstet. Formålet med underteksten er å formidle det som blir sagt så presist som mulig, slik at seeren kan forstå budskapet. Mange små avveininger må tas i betraktning for å skape gode undertekster, blant annet om hvilke ord man velger å bruke. Uansett språk, er det viktig å sørge for at underteksten henger sammen med handlingen. Til slutt er det viktig å korrekturlese og kvalitetssikre teksten flere ganger.

2. EUs tilgjengelighetsdirektiv (EEA)

Målet med EUs tilgjengelighetsdirektiv (EAA) er å sørge for å gi funksjonshemmede lik tilgang til produkter og tjenester i EU. I teksting for hørselshemmede er det ikke bare talen som må beskrives i underteksten, men også det som skjer utenom, f.eks. en telefon som ringer, hund som bjeffer, osv. Det er også viktig å beskrive hvem som snakker på et gitt tidspunkt, og ellers andre ting som foregår i lydbildet som bidrar til å fortelle historien. Det gjør det mulig å gi personer med autisme, døve og tunghørte en god seeropplevelse.

3. Nå ut til et bredt spekter av seere

Enten du legger ved en tekstfil eller tekster videoene dine selv, kan begge alternativene være med på å gjøre innholdet ditt tilgjengelig for et bredere publikum. En video med undertekst gjør det dessuten mulig å se videoen uten lyd, som kan være ganske kjekt i enkelte situasjoner, f.eks. når man sitter på bussen.

4. SEO

Å tekste videoinnholdet ditt kan forbedre søkemotoroptimaliseringen din på YouTube, så vel som på nettsiden eller bloggen din. Legger du til en tekstfil, blir det også enklere for søkemotorene å finne nettsiden din, og slik øke den organiske trafikken.

Dette er åpenbart ikke en bekymring hvis videoen din kun er til privat bruk. Ønsker du derimot å spre videoen din til den store verden, kan søkemotoroptimalisering øke sjansene dine for at videoen din blir sett. Videomarkedsføring er et viktig verktøy for at bedriften din skal lykkes. Les mer om teksting av videoer for sosiale medier her. Før du vet ordet av det har budskapet ditt blitt spredt til alle kanter!

5. Et mer profesjonelt sluttprodukt

Å presentere den beste versjonen av innholdet ditt er utrolig viktig. En video som er nøyaktig transkribert med godt timede undertekster, gjør det mulig for både enkeltpersoner og bedrifter å tilby et mer profesjonelt sluttprodukt. Ikke minst, den beste seeropplevelsen til publikum!

En rask påminnelse

Det blir ofte sagt at gode undertekster glemmer man fort, mens dårlige undertekster husker man for alltid. Det finnes altså flere gode grunner til at videoene dine trenger underteksting. Trenger du eller din bedrift litt praktisk hjelp, tilbyr Spoken Oy tekstingstjenester av høy kvalitet til konkurransedyktige priser. Vi tilbyr teksting av all slags videoinnhold, alt fra markedsføringsvideoer på sosiale medier, til personlige videopresentasjoner, på en rekke forskjellige språk.

Takk for at du leste!