Tips og triks til hvordan du transkriberer

av aug 1, 2022

Å transkribere, altså konvertere tale til tekst, høres kanskje ikke så vanskelig ut, men det tar faktisk mye lengre tid enn man skulle tro. Transkripsjon handler nemlig ikke bare om å skrive ordrett ned ordene du hører. Du må også klare å konsentrere deg og ha god kunnskap om rettskriving og grammatikk. Selv om man skulle ønske det, snakker folk sjeldent grammatisk riktig.

Det kan være en utfordring å fange opp det personen sier og gjøre det om til tekst. Hvis du fjerner ett ord kan du ende opp med å endre betydningen fullstendig, men hvis du beholder uvesentlige ord, blir teksten vanskelig å lese. Gode skriveferdigheter gjør sikkert oppgaven mer behagelig, men hvordan transkriberer man sånn egentlig?

Transkribering

En enkel måte å gjøre det på, er ved å bruke et redigeringsprogram, for eksempel Word, sammen med mediaspilleren VLC som har en rekke nyttige hurtigtaster. Ved å ta noen snarveier sparer du både tid og effektiviserer arbeidet ditt. Du kan bruke hurtigtastene mens du skriver, slik at du slipper å bytte mellom vinduer.

 Slik lager eller endrer du en hurtigtast i VLC:

I menyen, gå til VLC > Verktøy > Innstillinger > Hurtigtaster:

Klikk på boksen til høyre og velg hurtigtasten du trenger.

De mest nyttige hurtigtastene er Play/Pause og Hopp bakover. Det er bare å velge og vrake, men et godt tips er å bruke CTRL + Mellomromstasten for Play/Pause og CTRL + Tilbake-tasten for Hopp bakover.

Før du setter i gang

Vi anbefaler deg å lytte gjennom hele lydopptaket før du kaster deg over tastaturet og hamrer løs. Det gjør det lettere å forstå konteksten og unngå språklige misforståelser. Når du er ferdig, gå nøye gjennom den ferdige transkripsjonen. Vær på utkikk etter feil og dårlig grammatikk som kan ha sneket seg inn.

Avhengig av skriveferdighetene dine og hvor rask du er på tastaturet, tar det vanligvis 3-5 timer å transkribere 60 minutter med tale. Antall talere, dialekt, utydelig språk og lydkvaliteten har også en finger med i spillet. Det tar naturligvis lengre tid å skrive ned hele talen, inkludert repetisjoner, selvkorrigerte ord osv., sammenlignet med å skrive ned det som blir sagt uten fyllord eller nøling. Vi har laget en oversikt forskjellige transkripsjonsstiler her. Derfor kan det være lurt å vurdere hva som passer best til ditt formål.

Nå kan du begynne å transkribere! Føler du deg fortsatt ikke helt trygg på transkribering, hvorfor ikke la våre profesjonelle transkribenter gjøre jobben? Vi hjelper deg gjerne! Her kan du be om tilbud.